Sanne Steers

Tussen Oost en West opgegroeid • Met kracht en pijn van beide werelden • Overbrugt liefdevol kloven • Reikt harmonie en levensblijheid aan

Ik ben sjamanistisch healer-kunstenaar. Noem mezelf troubadour. Komt op hetzelfde neer

(Uit “De Tijd is Nu, glossy Zakenvrouwen.club Brabant”. Interview: Nicole Smolenaers; foto: Alex Steers)

Van jongs af aan kan Sanne Steers tussen de regels door lezen, luisteren en voelen. Ze woont in Veldhoven en werkt als sjamanistisch healer en kunstenaar vanuit twee bedrijven: Sanne Steers de Troubadour en Praktijk voor Natuurgeneeskunde DukunDruidCraft. Ze koestert oude wijsheden en wil deze vertalen naar de moderne tijd. Haar werkwijze is zeer breed, maar altijd speels, indirect en helend. Haar doel is mensen (weer) verbinden met hun levensblijheid en innerlijke kern, zodat ze soepel door het leven kunnen bewegen.

“Als je anders leert kijken, ziet de wereld er anders uit en ga je vanzelf dingen anders doen”, zet Sanne meteen de toon. “In een notendop is dat waarmee ik mensen help. Onder de noemer Troubadour breng ik mensen met het verhaal achter het verstand langs bij hun gevoel, zodat ze vanuit het hart gaan kijken. Op een lichte manier help ik de harmonie te herstellen tussen verschillende belevingswerelden.”

Deze methode past ze zowel individueel toe als in groepsverband (tot 50 personen). “Ik laat mensen vertellen en verwerk de essentiewoorden – de woorden waar lading op zit – in een spiegelverhaal of een sprookje. Een kunstwerk, een verhaal, of ik laat de groep zelf hun eigen vertelling uitspelen in een theaterworkshop. Zodoende passeer ik de weerstanden en blokkades, maar bereik ik wel het gewenste resultaat. Dit komt, omdat ik zonder te confronteren aanzet tot reflecteren. De essentie wordt onherroepelijk geraakt.”

Ze heeft voldoende bagage en fantasie om dit professioneel te begeleiden. “De middeleeuwse troubadour is een cabaretier avant la lettre die op ludieke wijze tovert met sociale situaties om zaken in beweging te brengen. De troubadour is de westerse vorm van de bekende medicijnman, de Javaanse dukun (sjamaan) en de Keltische druïde. Zij gebruiken allen de kracht van het woord, hun empathie en intuïtie, hun verbeeldingskracht en kunnen extreem goed luisteren.”

Deze kwaliteiten gebruikt Sanne ook in haar praktijk voor natuurgeneeskunde. Mensen die zichzelf honderden keren voorbij lopen, diep weggestopte trauma’s hebben, kun je niet aanraken of rechtstreeks benaderen. “Zij kunnen zelf al niet bij hun ingekapselde issues, laat staan dat ze erover kunnen praten”, bevestigt de kleurrijke vrouw die zeer begaan is met haar klanten.

“Hun belevingen zijn vaak te abstract voor de directe omgeving. Daarom zetten zij emoties vast, de geest negeert ze en het lichaam raakt verkrampt en verhard. Wanneer het lijf wordt stilgezet komen de nachtmerries, trauma’s en soms psychoses weer naar boven”, legt ze beknopt uit. “Over alle levensgebieden moet je dan achter het verhaal langs om de persoon te helpen ontspannen en te helen. Dit doe ik onder meer met kruiden, voeding, kristallen, klanken, massages en energetisch werk.”

Veel methoden en technieken heeft Sanne vanuit de Javaanse overlevering geleerd van haar oma en peettante. De Indische cultuur staat van oorsprong heel dicht bij de natuur en zolang zij zich kan herinneren ziet Sanne al wat in de lucht om iemand heen hangt. Die combinatie maakt haar tot een uitgesproken persoonlijkheid, iets wat gedurende haar tienerjaren in Veldhoven veel weerstand oproept. “Mijn opa van de andere, Zuid-Europese familielijn heeft me geleerd deze gave en kwaliteiten alleen aan te zetten wanneer ik toestemming heb.”

Opgroeien tussen meerdere culturen verrijkt haar enorm, maar zorgt ook voor de nodige obstakels. Samenvattend concludeert ze dat de opvoeding en erfelijke overdracht haar basisopleiding vormen tot troubadour annex sjamaan. “Toch heb ik eerst in Utrecht een rechtenstudie gedaan en gewerkt als kunstenaar/fotograaf en in de onderwijsbegeleiding voor hoogbegaafde, hoogsensitieve en autistische kinderen”, vervolgt ze haar levensloop. “Na een ernstig auto-ongeval in w994 en een extreem gevaarlijke situatie in de privésfeer, ben ik via diverse omwegen, samen met mijn twee zonen teruggekomen naar Veldhoven.”

Terug op Brabantse bodem krijgt Sanne langzaam vast grond onder haar voeten en richt in 2004 haar bedrijf op. Ze besluit ook de officiële, gerelateerde opleidingen te volgen. “Eerst met frisse tegenzin, maar gaandeweg boeide de theoretische achtergrond van dat wat mijn tweede natuur is, meer en meer. Mijn werkzaamheden groeiden gestaag mee en ik werd lid van de beroepsvereniging BATC. Inmiddels geniet ik ervan mensen te leren luisteren naar het fluisteren van hun lijf, zodat het niet hoeft te schreeuwen.”

Opleidingen

i

Leerling–Gezel–Meester-systeem

Als kind leerde ik van mijn ene oma en mijn peettante over natuurgeneeskunde van Java en uit de TCM. Ook werd ik er door andere familieleden ‘met de haren bijgesleept’ (net als de andere kinderen in de familie) om kunst- en muziekmaken, spreken voor publiek, diplomatiek en sociaal vaardig te worden, coachen en counselen als ouderwetse schoolmeesters en dominees/pastors. Later ben ik in de leer genomen door Lydia Kalmijn (zuiver omgaan met Nederlands), Frederice van Faassen (schrijfpedagoog), Tob de Bordes (kleinkunstvertellen), Henk Opdendries (podium innemen, omgaan met stem), Daan van Kampenhout (Siberische sjamaankostuums, Systemic Ritual ), Jan Velsen  (familie-opstellingen, systemisch werk, psychotraumatherapie), Frank Bruining (Peruaans en modern sjamanisme), Peter de Haan (amerikaans indiaans sjamanisme en queste), etc.

i

Beroepsopleiding Tarot Mediator

Een in binnen- en buitenland hoogaangeschreven beroepsopleiding bij Buro voor Tarot. De geschiedenis van het werken met inzichtverschaffende instrumenten, heel in het bijzonder tarot, de vele vormen van tarot en andere orakelkaarten komen aan de orde. Hoe te coachen in het algemeen, en hoe via een medium/inzichtverschaffend instrument te coachen op een zowel pragmatische als niet-confronterende manier wordt intensief aangeleerd en ingeoefend. Ook met cliënten van buiten de opleiding / tijdens stagelopen. Onderzoek doen en scriptie schrijven en een lezing/verhandeling houden over het onderzoek/de scriptie. Titel van mijn scriptie (135 pag): “Door de bomen

het bos, queeste in het spoor van de witte olifanten, op zoek naar oorsprong, doel en zin van de menselijke behoefte om vragen te stellen”.

i

Opleidingen stapelen in Leven Lang Leren

Kort in trefwoorden: Gymnasium (8 vakken); RUU: studie Nederlands Recht + meegesmokkelde stukjes studie Franse Taal en Letterkunde; losse elementen van Fotovakschool en Kleinkunstacademie. Maquillage. Jeugdwerk, EfA: Leraar Nederlands 2e graad (gestopt toen er ‘gratis’ stagegelopen moest worden, terwijl ik kostwinner was); Total Health: Medische Basiskennis (CPION), massage, voeding, kruiden; Zonnevlecht: diverse massagevormen; NHA: verzorgende, astrologie; Civas: kruiden, stenen, voeding, regressie, hypnose, psychologie, NLP, coaching- en counselingvormen, massage, div natuurgeneeskunde; OHMpunctuur: klankhealing. Etc. etc.

Aanbevelingen

En dan kan ze je zo aankijken, dat je het gevoel krijgt dat er meer zit in wat je zei, dan waar je je zelf bewust van was. Dat je op een dieper niveau helemaal niet zo anders over denkt en voelt als iemand waarmee je het zo heel erg niet eens bent dat het niet leuk meer was. Dat laat ze je zelf ontdekken.

Pierre Marechal

Dichter/leider groep dichters en kunstenaars

Sanne ziet als je aankomt al van verre wat je in je rugzak hebt. Ze helpt je om het zelf te ontdekken en eruit te halen en er iets leuks van te maken

Peter

Dichter-kunstenaar-muzikant die veel ‘zwaar weer’ heeft meegemaakt

Zoals je weet: voor verzwegen pijn bestaat geen medicijn…

…en ‘domme vragen’ bestaan niet. Dus je kunt nu twee dingen doen: òf je blijft uit gène rond lopen met je vragen en angsten, òf je legt ze op mijn bordje zodat ik samen met jou aan een oplossing kan werken… Wat doe je?

12 + 9 =

Vertrouwelijkheid is essentieel in mijn werk, dus het spreekt voor zich dat ik zorgvuldig omga met jouw gegevens.
Wat dat concreet inhoudt? Dat kun je in mijn privacyverklaring lezen. 🙂